Wielka Buba

forum sojuszu

#1 2009-01-12 04:31:48

skoody

Nowy użytkownik

Punktów :   

Atakowanie innych

Witajcie
Wszystko co wiemy o atakach. Na początek napiszę co mi jest wiadome potem wątek będzie się rozwijał (to jest mój pierwszy post a więc z góry wiem że wszystkiego nie napiszę i będę go edytował nie raz;)

Na początek to co ja jako początkowy gracz robiłem gdy zachciało mi się kogoś zaatakować:
1. Akcja szpiegowska (im więcej kolega/koleżanka ma sórówki tym bardziej się cieszyłem)
2. Wybór jak największej ilości statków (byle tylko starczyło deuteru)
3. Atak (czyli lecimy na maksa)
4. Po ataku wysyłamy flotę recyklerów na PZ (pole zniszczeń) żeby zebrać to co nam się udało "zeskrobać" z ofiary

Ale to nie wszystko:
moje błędy wyszły na samym początku. Nie chodzi o to, żeby atakować gdy potencjalny przeciwnik ma na przykład 100k metalu i 200k kryształu - i to tylko po to żeby się "nachapać" - trzeba poczekać z czym wrócą sądy a głównie poza surowcami powinna nas obchodzić obrona ofiary. Co z tego - jak to podpowiedział mi kolega z sojuszu - że polecimy setką gwiazd śmierci jak są to statki wolne i nie mają zbyt pokaźnej siły ataku. Dlaczego? - bo obrońca wcale nie musi mieć wspomnianej obrony na wysokim poziomie żeby móc się przed nami obronić.

A teraz sposób na grę z lekkim wspomnieniem o flocie (tekst z poradnika ogame):

Pierwszą i chyba najważniejszą cechą w składzie floty jest to, co zamierzamy nią robić.

Większość osób patrzy na opisy statków i sądzi, że najlepiej mieć stado gwiazd śmierci w otoczeniu niszczycieli. Będą najlepsi, nikt im się nie oprze. I tu właśnie błąd. Są to statki bardzo wolne. Jeśli zamierzamy robić szybkie ataki, farmić nieaktywnych, to statki te praktycznie się nie przydają. Od doboru floty zależy nasz styl gry.

a) 100% górnik - tu chyba nie trzeba się rozpisywać. Dt/Mt do zwożenia surówki, ewentualnie jakieś recyklery, sondy, kilka ow. Czyli brak floty ofensywnej.

b) farmer - jeśli żyjesz z wydobycia kopalni i atakujesz tych, którzy mają surkówkę na planecie, wielka flota nie będzie Ci potrzebna. Głównie są to szybkie mt, albo wolniejsze i pojemniesze dt, w przypadku ataku na graczy aktywnych będą to ow i kr, w niewielkich ilościach, ok 50-300. Krążki mają jeszcze tą zaletę, że są dobre na wyrzutnie rakiet, najczęściej spotykany system obronny.

c) złomiarz - pasjonuje Cię atakowanie innych, wyszukiwanie wrogich flot, wloty w bunkry - tu się zaczyna zabawa.

Pozdro
skoody

Ostatnio edytowany przez skoody (2009-01-12 13:29:37)

#2 2009-01-18 04:19:17

sycomond

Nowy użytkownik

Punktów :   

Re: Atakowanie innych

Ja ci powiem cos co sie nauczylem, zaczolem praktykowac od niedawna
to jest dzisiejszy RW tylko fragment
Agresor wygrał bitwę!
Przejął
22.319 metalu, 21.104 kryształu i 7.360 deuteru

Agresor stracił łącznie 0 jednostek.
Obrońca stracił łącznie 2.450.000 jednostek.
Na tych współrzędnych znajduje się teraz 495.150 metalu i 239.850 kryształu.
Szansa na powstanie księżyca wynosi 7 %
jak widac bylo sporo smici po ataku, lecialem ponad 2h w 1 strone i jak bym wyslal recki po ataku to dawno moglo by tego nie byc, mialem tak 2 dni temu. Szykowalem sie do ataku na 1 kolesia ale nie zdazylem, zauwazylem tylko smieci lezace kolo jego planety, ale wyslalem recki i pozbieralem wszystko to bylo 600k metalu i 300k ktysztalu
O co mi chodzi
Ja zawsze wysylam recki jakies 1 min maxymalnie po ataku by zlom bym pozbieramy, jesli nie wiesz jak dopasowac atak by czasy byly zblizone moge Ci to napisac na forum czy PM (pod warunkiem ze masz Mozille Firefox)

#3 2009-01-20 19:08:46

futrzak

Administrator

Punktów :   

Re: Atakowanie innych

A ja lubię szybkie floty do atakowania, moje ulubione to krążowniki i małe transportery, czasem też pancerniki i małe transportery. Moja szybka flota jest w stanie dotrzeć do przeciwnika, który jest niedaleko w tej samej galaktyce w godzinę. Przez ten czas są mniejsze szanse na to że się zaloguje i zrobi fs. Jak wchodzę na ogame to szpieguję taką część galaktyki do której mogę szybko i przy niewielkim zużyciu deuteru dotrzeć, wybieram najbardziej atrakcyjne dla mnie planety, potem je atakuję. Przez ten czas nawet 10 - 11 moich flot atakuje i farmi różne planety. Czasem też jak jest jakaś obrona albo flota z której będą spore PZ to robię tak jak Sycomind - wysyłam sądy szpiegowskie z misją napadaj, oczywiście one zostaną zniszczone i na szczątki po nich wysyłam recyklery, potem po jakimś czasie (w zależności od tego kiedy na PZ dotrą recki) wysyłam główną flotę która zniszczy obronę i flotę. W ten sposób mam pewność że moje recki pierwsze zgarną śmieci.

Stopka forum

RSS